Er powernap bra for helsen eller ikke?

En kort periode med søvn på dagen kan være en effektiv måte å lade opp og opprettholde energinivået resten av dagen😃

Noen opplever imidlertid at de føler seg heller trøttere etterpå og at det forstyrrer nattesøvnen. En viktig faktor som er ansvarlig for at en slik powernap oppleves bra eller ikke, er lengden!

Hver gang vi sovner går vi gjennom en rekke søvnstadier og en slik syklus varer cirka 90 minutter. I løpet av nattesøvnen blir den syklusen gjentatt flere ganger. 5 minutters søvn er for kort tid til å gå dypt nok gjennom søvnstadiene til å kunne gi en positiv effekt. 30 minutters søvn eller lenger, gir kroppen nok tid til å gå inn i en dyp søvn (REM-søvn) og det å våkne opp fra dyp søvnstadie kan føre til at man føler deg døsig i opptil 1 time etterpå. En powernap bør derfor avbrytes før man går inn den dypere søvnfasen.

Flere studier viser at 10-20 minutters søvn på dagtid kan forbedre hjernens kapasitet. Det vil kunne: redusere tretthetsfølelse, bedre hukommelse og konsentrasjon, bedret logisk tenkning og resoneringsevne, bedre regulering av følelser og øke prestasjonsevne

Når du tar en powernap aktiveres visse deler av hjernen, blant annet hippokampus som et område i hjernen som påvirker hvordan vi behandler og lagrer ny informasjon. En powernap gir tilsynelatende full oppladning av hippokampusen og da blir det også enklere å huske og å lagre ny informasjon. Du kan faktisk sove deg til bedre hukommelse!🤩

Studier har også vist at en powernap ➡️ reduserer blodtrykket ➡️ reduserer stresshormonet kortisol

Det kan redusere risiko for hjerteinfarkt, hjerneslag, diabetes og overdreven vektøkning❤️ Noen studier har imidlertid funnet økt risiko hvis man jevnlig sover lenge på dagtid, så hold deg derfor innenfor 20 minutter.

Det er viktig er at søvnen på dagtid ikke går ut over nattesøvnen, fordi god og lang søvnperiode er mer restituerende enn flere små søvnperioder.Så lenge du ikke sover mer enn omtrent 20 minutter, så kan du absolutt ta deg ettermiddagslur med god samvittighet😀 Det finnes faktisk arbeidsplasser som legger til rette for powernap i løpet av arbeidsdagen, og mener å se god effekt av det.