Gallestein

Galle bidrar til å bryte ned maten vi spiser. Galle dannes i leveren og fraktes via små kanaler til galleblæren hvor den lagres. Når vi spiser skilles galle ut av galleblæren og renner via den større gallegangen ut i tarmen for å hjelpe til med fordøyelsen.

Når konsentrasjonen av enkelte stoffer i gallen øker, kan gallesalter felles ut og danne små steiner. De fleste steinene er så små at de skylles ut av galleveiene uten å gi plager, men hvis større steinene kiler seg fast i gallegangen kan det gi sterke smerter.

80 % av de med gallestein har ingen symptomer.
(40% av 60-70-åringer har gallestein)

Økt risiko for gallestein:
 oppstår 3 ganger så ofte hos kvinner som menn👩‍🦰
 kosthold med mye fet mat🍗🥓🍔
 fedme
 graviditet🤰
 raskt vekttap
 diabetes
 høyt kolesterol
 arvelig belastning🧬
 enkelte medikamenter 💊

Symptomer:
 smerter øvre høyre del av magen
 eventuelt utstråling til ryggen og høyre skulder
 kvalme og brekninger
 ofte om natten
 ofte etter måltid (ikke bare etter fettrike måltider)

Smertene begynner svakt og stiger gradvis i intensitet i 30-60 minutter. Deretter er de konstante i 1-6 timer og avtar langsomt.

Hvis gallesteinen blokkerer hele gallegangen og hindrer gallestrømmen helt kan det føre til
 gulskjær i huden og øyne (gulsott)
 mørk urin
 lys/hvit avføring

Behandling:
Gallesten som ikke gir symptomer trenger ikke å behandles. Gallestensanfall behandles med smertelindrende og kvalmestillende medisiner💊💉

Ved tilbakevendende plager kan man fjerne galleblæren kirurgisk👨‍⚕️🏥Hvis en gallestein sitter fast i gallegangen fra galleblæren til tarmen, kan den evt fjernes med en«slange» som føres inn gjennom munnen ned forbi magesekken og henter ut steinen (kalles ERCP).

Noen kan behandles med et medikament som løser opp gallesteinen eller med knusing av steinen med lydbølger, men kroppen kan lage nye gallesteiner og metodene blir lite brukt.

Forebygging av gallestein:
⛔️ unngå store måltider
⛔️ unngå fettrike måltider
⛔️ unngå fedme