Gjenstand i nesen?

Det er ikke sjelden at små barn putter ting i nesen. Hvis gjenstanden er skarpt kan den skade slimhinnene og hvis det blir værende der over lengre tid kan det gi grobunn for infeksjon.

Dette bør du gjøre hvis et fremmedlegeme sitter fast i nesen til små barn:

➡️ sett barnet sidelengs på fanget

➡️ klem igjen det åpne neseboret med en finger

➡️ be barnet blåse eller snyte ut gjenstandene. Hvis dette ikke lykkes, så

➡️ dekk barnets munn med din munn og blås kraftig ut. Da lukkes barnet strupelokket seg reflektorisk, så all luften går til nesa og fremmedlegemet blåses ut. Oppsøk lege dersom dette ikke fungerer etter flere forsøk.

Dette bør du gjøre hvis du er voksen og et fremmedlegeme sitter fast i nesen:

➡️ klem igjen det åpne neseboret med en finger

➡️ blås ut gjennom nesen for å forsøke å bli kvitt fremmedlegemet – ikke blås for hardt og mange ganger for da kan fremmedlegemet kile seg fast.

➡️ er fremmedlegemet lett synlig kan du prøve få tak på det med en pinsett, men pass på at du ikke dytter det lengre innover

❌ Ikke forsøk å pirke borti fremmedlegemet med en fyrstikk, bomullspinne eller andre verktøy

❌ Ikke forsøk å puste kraftig inn gjennom nesen (pust gjennom munnen til fremmedlegemet er fjernet)

Det er heller ikke uvanlig at barn, og også voksne, putter ting inn i øregangen (bomullsdotter er en kjent årsak til fremmedlegeme i øret hos voksne😉). Hvis fremmedlegemet ligger helt ute i øregangen og er lett synlig, kan det fjernes med en liten pinsett. Men mer dyptliggende fremmedlegemer bør fjernes av lege for å unngå og skade trommehinnen.