Gresskar, mer enn bare pynt

De fleste forbinder gresskar med skumle fjes til halloween-pynt, men faktisk er dette en super grønnsak med mange bruksområder😊 Det finnes hele 700 ulike sorter gresskar og vi skiller mellom matgresskar og dekorasjonsgresskar. Halloweengresskar kan gjerne brukes i matlagingen, men har mindre smak enn matgresskarene.

Fruktkjøttet verken lukter eller smaker spesielt mye i rå tilstand, men ved varmebehandling får de en mild, nøtteaktig og søtlig smak. Den beste smaken får du om gresskarene bakes i ovn.

Gresskarkjøttet er utmerket som paifyll (vi har vel alle hørt om pumpkin pai😊), i gryter, ovnsbakte grønnsaksformer, smoothie, supper, brød og muffins.

Gresskarkjerner inneholder mange viktige næringsstoffer og er spesielt rike på jern. De kan spises rå, men rister man dem i ovnen med litt olje og krydder kan det spises som snacks. De er også fine i nøtte- og frøblandinger.

Næringsinnholdet i fruktkjøttet er lavt (omtrent som i agurk) men med et relativt høyt innhold av betakaroten.

➡️ Beta-karoten omdannes til vitamin A i kroppen, som spiller viktige roller for blant annet synet, immunsystemet, reproduksjonen og cellevekst.

➡️ Gresskar er også rik på kostfiber og en kilde til kalium.

Det er ikke bare i matretter gresskar kan brukes. Pumpkin spice latte har blitt en populær høstdrikk. Pumpkin spice er en krydderblandingen som faktisk ikke inneholder gresskar – det er kun en krydderblanding som ofte brukes til å krydre gresskardesserter. Prøv gjerne denne oppskriften på pumpkin spice latte med gresskarpure😋:

2 dl melk (f.eks. OatLy iKaffe)

2 ss gresskarpuré (kjøpt hermetisk eller lag selv)

1 ss lønnesirup, honning eller annen søtning

1/2 ts vaniljepulver1 ts kryddermix (se oppskrift lengre ned)

1-2 shots med espresso eller sterk kaffe

Kryddermix: 2 ts ceylonkanel, 1 ts ingefær, 1 ts nellik, 1/2 ts muskattnøtt

Ha melk, gresskarpure, søtning og kryddermix i en kjele og varm opp (ikke koke). Hell over i en kopp og tilsett kaffen. Topp gjerne med pisket krem og et lite dryss kanel😊

Funfact: Verdens største gresskar veide 1190 kg – altså på størrelse med en bil😆