Halsbrann

Vi gir deg gode tips for halsbrann🔥🔥🔥

Halsbrann oppstår fordi syre fra magesekken «strømmer feil vei» og kommer opp i spiserøret. Slimhinnen i spiserøret irriteres av syren, og det kan føre til betennelse. Gode råd:

✅ unngå store, fete, sterkt krydrete måltider🍗🍔🌶

✅ ikke spis 3-4 timer før du legger deg (det øker nattlig syreproduksjon)

✅ unngå større fysisk aktivitet en time etter måltid

✅ unngå mat som irriterer slimhinnen: sitrusfrukter, tomater, sure bær, løk, kullsyreholdig drikke, juice

✅ vær forsiktig med kaffe, te og alkohol☕️🍷

✅ røykestopp🚬

✅ hev hodeenden på sengen og ligg på venstre side (ved nattlige plager)

✅ unngå stillinger med langvarig fremoverbøyning

✅ tyggegummi øker nedsvelging av spytt og kan hjelpe

✅ unngå overvekt

Medisiner:

1️⃣ Novaluzid, Link og Titralac (antacider) nøytraliserer syren i magesekken, så når innholdet i magesekken kommer opp i spiserøret, forårsaker den ikke svie.

2️⃣ Gaviscon og Galieve (alginater) danner en skummende gel som legger seg som et lokk over innholdet i magesekken og hindrer på den måten sure oppstøt.

Fordelen med antacida og alginater er at de gir nesten umiddelbar lindring😃 Effekten varer noen timer; Galieve oppgis å ha virkning i opptil 4 timer.

3️⃣ H2-blokkere reduserer produksjonen av magesyre. Mer effektive og virker lengre enn antacida og alginater. Brusetablettene gir raskest symptomlindring.

Pepcid: virker etter ca. 30 minutter og varer ca 9 timer
Ranitidin: virker etter ca 45 minuter og varer ca 12 timer

4️⃣ Protonpumpehemmere (PPI) har den sterkeste hemming av magesyreproduksjon. Effekten kommer først etter 1-2 døgn og virker i 24 timer – de er derfor lite egnet som anfallsbehandling! Somac Control er det eneste reseptfrie middelet.

H2-blokker og PPI lindrer altså ikke syreplagene med en gang, så for rask lindring bør man bruke et syrenøytraliserende middel som f.eks. Novaluzid🙂