Håravfall

Håravfall (alopeci) kan ha mange årsaker, blant annet
🔸 arv
🔸 fysisk og psykisk stress
🔸 sterk solbestråling
🔸 langvarige infeksjoner med feber
🔸 slanking

🔸 hudsykdommer, inkludert sopp- og bakterieinfeksjoner i hodebunnen

🔸 bivirkninger av medisiner; som f.eks. enkelte medisiner for stoffskiftet, epilepsi, hjerte-kar-sykdom, depresjon, urinsyregikt, blodfortynnende, syrenøytraliserende og cellegift (oppstår oftest 2-4 måneder etter start av nytt legemiddel). P-piller og steroider kan gi håravfall når man slutter med disse.

🔸 hormonforstyrrelser: lavt og høyt stoffskifte, biskjoldbruskkjertelsykdom, diabetes, binyrebarksvikt, økt produksjon av mannlig kjønnshormon, PCO, høyt nivå av prolaktin og hormonendringer i puberteten og etter fødsel.

🔸 mangeltilstand; f.eks jern, sink, magnesium, vitamin A, B og C

🔸 hudsykdommer som sopp- og bakterieinfeksjon i hodebunnen, seboreisk dermatitt og SLE

Androgen alopeci er det hårtapet man ser hos mange menn, og i høyere alder også hos kvinner. Menn får økende viker i tinningene og «måne» i bakhodet, men hos kvinner er håravfallet mer beskjedent og fører til uttynning av håret over hele hodebunnen. Oppstår hos ca 75 % menn og 20 % kvinner, og er arvelig.

I tillegg til hårtap som forekommer i hele hodebunnen finnes det også tilstander med flekkvis og avgrenset hårtap (alopecia areata).

Hva er uvanlig stort håravfall?🤔

➡️ «Hair pull test»: Grip 10-20 hårstrå med pekefinger og tommel nede ved hårbunnen og trekk med et moderat og jevnt drag. Løsner > 40 % av hårstråene, har man unormalt stort håravfall (20% regnes som normalt).

➡️ Veksthastighet: Barbere et ørlite felt og måle tilveksten etter 4 uker. Normalt skal håret da ha vokst ca 1 cm.

👨‍⚕️ Lege bør oppsøkes ved flekkvis hårtap eller kvinner med uvanlig stort hårtap. Det kan være underliggende sykdom som lar seg behandle.

💉 Blodprøver kan tas får å avkrefte eller bekrefte eventuell underliggende sykdom.

🔬 Ved arrdannende hudlidelse kan vevsprøve av huden være aktuelt.

❌ Mineralanalyser av hår har ingen diagnostisk verdi!