Hjernefrys – hva er det egentlig som skjer?

Vi har vel alle opplevd å spise eller drikke noe kaldt og helt plutselig oppstår en intens hodepine, oftest i panneområdet🥶 Dette fenomenet kalles hjernefrys eller brain-freeze-headache (på fagspråket er navnet Sphenopalatine Ganglioneuralgia☺️).

Forskerne er ikke helt sikre på hva som fører til smerten, men en teori er at smerten forårsakes av midlertidig rask endring av blodstrømmen.

Når noe kaldt kommer borti midten av ganen, påvirkes nerver som kontrollerer hvor mye blod som går til hodet. Blodårene snører seg først sammen for å forebygge tap av kroppsvarme, og så utvider de seg enda mer enn normalen for å la blodstrømmen øke. Den kompensatoriske utvidelsen av blodårene og den plutselige økte tilstrømningen av blod i hjernen vil da skape trykk som igjen kan skape smerte😬

Denne sammentrekningen av blodårene og raske utvidelsen kan være en type «selvforsvar for hjernen». Hjernen er ganske temperatursensitiv, så denne mekanismen kan være en måte å sikre at hjernen holder seg varm.

Hjernefrys er en såkalt «referert smerte». Det vil si at endringene skjer på en plass i kroppen (ganen), mens smerten oppleves en annen plass (hodet). På samme måte som man kan få vondt i venstre arm når man har hjerteinfarkt.

Heldigvis går det fort over😊 Smertetoppen kommer etter 20-60 sekunder, og den forsvinner omtrent like raskt. Hos 98 % varer hjernefrys i < 5 minutter, men den kan vare i opp mot 10–30 minutter.

Migrenepasienter er mer utsatt for å få slik hodepine enn andre.

Hva kan du gjør når du får hjernefrys?

➡️ Drikk lunkent vann

➡️ Dytt tungen opp i ganen for å varme området

➡️ Dekk over munn og nese med hendene og pust fort for å øke strømmen av varm luft til ganen

Mye tyder på at hastigheten man inntar noe kaldt er en avgjørende faktor, så for å forebygge gjelder det å spise eller drikke kald mat sakte – og da kan du jo også nyte lenger🍦🥤