Høyt kolesterol

Høyt kolesterol er en av flere risikofaktorer for hjerte- og karsykdom som hjerteinfarkt, angina og hjerneslag❤️🧠

Kolesterol måles i en blodprøve som både totalkolesterol, HDL-kolesterol («det gode kolesterolet») og LDL-kolesterol («det dårlige kolesterolet»). Lavt nivå av HDL og høyt nivå av LDL er spesielt ugunstig for hjertet. I tillegg til kolesterol måler man også fettstoffet triglycerider.

Fett- og sukkerrik kost og mangel på mosjon er kjente årsaker til høyt kolesterol.🍔🍕🌭

Det finnes også arvelige tilstander som gir høye verdier allerede fra fødsel.

Noen sykdommer og medisiner kan bidra til utvikling av høye verdier, som f.eks. diabetes, lavt stoffskifte, nyre- og leversykdom, høyt alkoholforbruk, enkelte vanndrivende medisiner, kortisonpreparater og østrogener.

En noe forhøyet kolesterolverdi er i seg selv ingen grunn til å starte behandling, men det er totalrisikoen for hjerte-kar-sykdom som er avgjørende.

Det vil si at jo flere av faktorene høyt kolesterol, høyt blodtrykk, diabetes, arvelig disposisjon, røyking, overvekt og lite mosjon som foreligger, jo viktigere er det å behandle for å unngå utvikling av hjertekarsykdom.

All behandling starter med kostomlegging og regelmessig mosjon (minst 30 minutter hver dag) 🥑🥗🍞🚶‍♀️🚶‍♂️

Dette bør pågå i minst 6 måneder før man vurderer medikamentell behandling ved lav totalrisiko. Hos pasienter som har hjertekarsykdom startes medikamentell behandling straks.

Kostråd:
 Spis mindre smør, fete meieriprodukter og fete kjøttprodukter
 Bruk mer myk margarin, soyaolje, rapsolje
Nøtter kan redusere kolesterol, men er rike på kalorier (maks 50-100 gr daglig)
Spis grovt brød og hele korn, frukt og grønnsaker