HPV-vaksine

SISTE FRIST FOR GRATIS HPV-VAKSINE FOR JENTER FØDT MELLOM 1991-1996 ‼️💉💉

HPV-vaksine anbefales for å beskytte mot kreft i:
👉 livmorhalsen og ytre kjønnsorganer hos kvinner
👉 penis hos menn
👉 munn, svelg, analt hos begge kjønn

HPV er en stor gruppe virus, og 2 av disse (type 16 og 18) er ansvarlig for ca 70% av alle tilfellene av livmorhalskreft. Hvert år får rundt 300 kvinner livmorhalskreft og 70 dør årlig av denne kreftformen.

HPV er en veldig vanlig seksuell overførbar infeksjon og opptil 80% blir smittet i løpet av livet! Hos 9 av 10 går infeksjonen over av seg selv. De fleste vet ikke at det har infeksjonen da det vanligvis ikke gir symptomer. HPV kan imidlertid gi alvorlige celleforandringer som kan utvikle seg til kreft. Denne omdanningen av cellene fra HPV-infeksjon og til kreft tar som regel 10 år eller mer.

Fra høsten 2018 gis vaksinen Cervarix til både gutter og jenter i barnevaksinasjonsprogrammet (gis i 7. klasse)🧑👧 Vaksinen beskytter mot HPV 16 og 18.

Det gis 3 doser i løpet av 6–12 måneder. Vaksinen gir god beskyttelse i minst 8 år (det er usikkert hvor langvarig beskyttelse vaksinen gir).

Vaksinen beskytter ikke mot alle kreftfremkallende HPV-typer, så det er viktig at vaksinerte jenter tar celleprøver fra livmorhalsen senere i livet

Vaksinen gir best effekt når den gis før seksuell debut, men det er ikke farlig å ta vaksinen for personer som allerede er smittet med HPV. Det er dokumentert god effekt av vaksinen opp til 45 år, og det er i prinsippet ingen øvre aldergrense for å ta HPV-vaksine.

Ut året 2018 tilbys alle kvinner født mellom 1991 og 1996 gratis vaksine. Kvinner født før 1991 og menn må selv betale for HPV-vaksine.

Les gjerne mer om HPV og vaksinen på Folkehelseinstituttets nettside www.fhi.no🙂