Hva er egentlig hormoner?

Hormoner er kjemiske substanser som skilles ut fra kjertler direkte til blodet og transporteres til forskjellige målorganer hvor de får organene til å igangsette, stoppe eller regulere en gitt aktivitet.

Det greske ordet hormain betyr «å sette i bevegelse, stimulere». Vi kan se på hormoner som kjemiske budbringere som sender beskjed fra ett sted til et annet📣

Man kan sammenligne hormoner med brevpost og nervebanen med e-post☺️🙈 Når hjernen sender ut en nerveimpuls skjer det noe med en gang, mens via hormonsystemet tar det litt tid før signalet når mottakerorganet og man får et resultat.

Noen hormonproduserende kjertlene produserer flere hormoner, og noen av hormonene kan ha flere forskjellige virkninger fordi flere forskjellige målorganer stimuleres.

De viktigste hormonkjertlene i kroppen er skjoldbruskkjertelen, biskjoldbruskkjertelene, binyrene, bukspyttkjertelen, eggstokker og testikler.

Disse styres av hormonkjertlene hypothalamus og hypofysen i hjernen🧠 Hypotalamus registrerer mengden av hormoner i blodet og sender så meldinger til hypofysen om å endre utskillelsen av hypofysens hormoner. Det er hypofysens hormoner som styrer de andre hormonkjertlene i kroppen.

Hormonutskillelsen fra den enkelte kjertel reguleres vanligvis via såkalt «negativ tilbakekobling»:

➡️ økt konsentrasjonen av hormonet i blodet reduserer produksjon og utskillelse av hormonet fra kjertelen

➡️ lav konsentrasjon øker produksjon og utskillese

Dermed utskilles kun den mengden hormon som er nødvendig til enhver tid – og hormonnivåene i blodet endres ved endringer i behovet😀

Noen andre organer enn hormonproduserende kjertler har en viss hormonaktivitet ved siden av sine hovedfunksjoner, som f.eks. nyrene, leveren, magesekken, tolvfingertarmen, huden og hjertet.

Hormonene har betydning for:

✅ regulering av væske- og elektrolyttbalansen

✅ regulering av vekst og utvikling

✅ tilpasning til stress

✅ kjønnsdrift og forplantning

✅ regulering av blodcelleproduksjonen i benmargen

✅ regulering av immunsystemet

✅omdannelsen, opptak og transport av næringsstoffer

Diabetes og lavt/høyt stoffskifte er tilstander som skyldes forstyrrelse i hormonsystem.