Hva er forskjellen på rå kakao og «vanlig» kakao?

Kakao inneholder flavonoider som har en rekke positive effekter på helsen vår, som blant annet:

➡️ påvirker blodåreceller og forhindre stivhet i åreveggene og at kolesterol fester seg til veggen i blodårene

➡️ avslapning av muskulaturen i blodårene, noe som kan føre til lavere blodtrykk

➡️ reduserer det «dårlige» kolesterolet (LDL-kolesterolet)

Dermed kan de være med på å redusere risikoen for hjerte og karsykdommer og de har også en positiv effekt mot betennelser i kroppen.

Forskjellen mellom råkakao og bearbeidet kakao er hvordan kakaoen har blitt behandlet:

Under normal fremstilling av kakaoprodukter ristes kakaobønnene ved en temperatur mellom 120-140 grader i ca en time🔥 Da da går mye av næringsinnholdet, inkludert flavonoidene, tapt. Flavanoider smaker bittert, og blir derfor ofte fjernet fra den bearbeidede kakaoen som selges.

Ved fremstilling av råkakao blir ikke bønnene brent, men kun soltørket og fermentert☀️ Det gjør at de aller fleste næringsstoffene fra kakaoplanten er intakt i råkakao, og dermed også høyere innhold av flavenoider, vitaminer og mineraler.

Rå kakao kommer i mange ulike varianter, som kakaopulver, kakaomasse, kakaosmør, hele kakaobønner med skall, kakaobønner uten skall delt opp i biter (kalt kakao-nibs) eller som plater av rå sjokolade i seg selv.

Nå betyr ikke dette at det er «fritt frem» å spise ubegrensede mengder mørk sjokolade med råkakao😉 Mørk sjokolade kan inneholder mye sukker, mettet fett og kalorier kan ha en negativ innvirkning på hjerte og blodårer. Så alt med måte☺️ Det er heller ikke slik at brente bønner i vanlig mørk sjokolade ikke gir noen helseeffekt.

Skal du kjøpe en «sunnere» sjokolade bør den

✅ ha minst 70 % og helst over 80 % kakao

✅ inneholde lite melk (noen studier viser at flavonoidene i kakao tas opp dårligere hvis sjokoladen er tilsatt melk)

✅ være helt uten raffinert sukker, men heller inneholde naturlige søtstoffer som råsukker, kokosblomstsukker, stevia, dadler eller honning

✅ få ingredienser indikerer at den er mer naturlig

Rå kakao koster mer og noen sammenligner det med vin: hvordan kakaobønnen er dyrket, høstet og bearbeidet har alt å si for det endelige resultatet – og prisen.