Hva gjør egentlig leveren?

Leveren har en rekke livsviktige funksjoner i kroppen. Den inngår blant annet i fordøyelsessystemet og er det organet som til slutt bearbeider alle de næringsstoffene som fordøyelsesprosessen har frigjort🙂 Derfor kalles også leveren «kroppens kjemiske laboratorium»❗️

Ca 1/3 av hele kroppens blodmengden passerer gjennom leveren hvert minutt😀❗️

 Omsetting av karbohydrater:
Leveren tar opp glukose fra blodet og lagrer det i form av glykogen. Hvis kroppen ikke får nok næring slik at det blir for lite glukose i blodet, frigjøres glukose fra glykogenlagrene til blodet. Leveren kan også produsere glukose.

 Omsetting av proteiner:
Leveren produserer de fleste av kroppens proteiner som blant annet
– albumin som er viktig for transport av stoffer og væskebalansen
– CRP (C-reaktivt protein) som spiller en rolle i immunsystem
– fibrinogen og plasminogen som har viktig funksjon i sårtilheling
– transferrin som transporterer jern i blodet

Nedbrytning av proteiner i kroppen fører til dannelsen av ammoniakk som er et giftig stoff. Leveren omdanner dette til urinstoff som skilles ut i nyrene.

 Omsetting av fettstoffer: Leveren bryter ned fettsyrer slik at det dannes energi eller bidrar i dannelse av kolesterol, HDL (det gode kolesterolet) og VLDL (det dårlige kolesterolet).

 Produksjon av galle: Levercellene produserer galle som blir fraktet via gallegangen til enten galleblæren der gallen lagres eller til tynntarmen for å bidra i fordøyelsesprosessen.

 «Avgiftning»: Leveren fungerer som «rensestasjon» for blodet ved å bryte ned avfallsstoffer, giftstoffer, medikamenter, alkohol og gamle blodceller. Disse avfallstoffene går enten tilbake til blodet og skilles ut via nyrene som urin, eller går over i gallen og skilles ut med avføringen.

 Lagring: Leveren lagrer flere stoffer, blant annet vitamin A, D, E, K, B12 og jern. Ca 95% av blodets proteiner lagres også i leveren.

Leveren er det eneste indre organet som kan lege seg selv🤩 Bare 25% av leveren trenger å være intakt for at den kan klare å vokse ut til normal størrelse igjen.

📌 Kort oppsummert: Leveren bidrar i nedbrytningen av næring, produserer proteiner og deltar i kontrollen av kroppens nivå av hormoner, blodsukker, kolesterol og væske. Leveren filtrerer vekk uønskede stoffer fra blodet og bidrar i kroppens kamp mot infeksjoner😀😀