Kan maten du spiser forverre eller forbedre kviser?

➡️ Forskning har vist at kosthold med høy glykemisk belastning kan forverre kviser. Når vi snakker om kosthold med høy glykemisk belastning mener vi matvarer som øker blodsukkeret raskt. Når blodsukkeret stiger, får det kroppen til å frigjøre hormonet insulin. Det påvirker andre hormoner (som insulinlignende vekstfaktor, IGF) som fører til at kjertler i huden produserer mer olje, som igjen øker risikoen for kviser. Eksempler på slike matvarer er raske karbohydrater som pasta, hvit ris, loff og sukker🍚🥐

➡️ Kosthold som inneholder komplekse karbohydrater (lavglykemisk mat) og lite sukker, har i flere studier vist å kunne kan forhindre og forbedre kviser. Komplekse karbohydrater finnes i helkorn, belgfrukter (bønner, erter og linser) og ubearbeidet frukt og grønnsaker.

➡️ Inntak av melkeprodukter (spesielt skummet melk) ser ut til å forverre kviser. Forskere vet ikke hvorfor, men årsaken kan være hormonene kuene lager som havner i melken🐄🥛

➡️ Fiberrikt kosthold ser ut til å bedre kviser, men man vet ikke den eksakte årsaken. Vi vet at fiberrike dietter kan bidra til å kontrollere blodsukkeret, noe som er bedre for å holde kviser unna. Havregryn, bønner, epler og gulrøtter er enkle måter å tilsette litt fiber i kostholdet ditt.

Studier har vist gunstige effekter av sink, omega-3-fettsyrer, antioksidanter, vitamin A og vitamin E på kviser fordi de reduserer betennelse, men flere studier er nødvendige for å sikkert vurdere en sammenheng:

➡️ Sink: gresskarfrø, cashewnøtter, storfekjøtt, kalkun, quinoa, linser, østers, krabbe.

➡️ Vitamin A: eggeplomme, lever, melkeprodukter og fet fisk. Betakaroten er previtaminet til vitamin A og finnes i gulrøtter, gresskar, brokkoli, paprika, søtpotet og mango.

➡️ Vitamin E: mandler, solsikkefrø, olivenolje, avokado, spinat og grønnkål.

➡️ Antioksidanter: valnøtter, solsikkefrø, blåbær, jordbær, solbær, nyper, brokkoli, grønnkål.

➡️ Omega-3: laks, makrell og andre typer fet fisk, valnøtter, linfrø, chiafrø og hampfrø.

🍫 Hva med sjokolade?🤔 Noen få små studier viser at sjokolade kan gi kviser, men studiene er ikke gode nok til å vise en sikker sammenheng. Nøkkelingrediensen, kakao, ser ikke ut til å være grunnen. I en studie var det ikke mer sannsynlig at folk som spiste sjokolade med 10 ganger mer kakao, fikk kviser enn de som spiste vanlig sjokolade.

Det beste kostholdsrådet for å håndtere kviser ser ut til å spise et sunt, balansert kosthold rikt på frisk frukt og grønnsaker, sunne proteinkilder og fullkorn