Morsdag

I dag er det morsdag💐🎉 Vet du egentlig hvorfor vi feirer morsdag?🤔

🇬🇷 De første markeringene skal angivelig ha vært i det gamle Hellas der grekerne hyllet moren til sjefsguden Zevs, Rhea.

🇬🇧 Engelske kristne feiret på 1600-tallet jomfru Maria og etterhvert gikk feiringen over til å bli en høytid som gjaldt alle mødre. «Mothering Sunday» ble feiret den 4. søndagen i fasten. Etterhvert begynte andre europeiske land å ta del i denne tradisjonen, men tradisjonen døde gradvis ut og de engelske kolonistene som reiste over til Amerika avskaffet den fullstendig.

🇺🇸 I 1806 opprettet den amerikanske kvinnen Anna Maria Reeves Jarvis en rekke foreninger hun kalte «Mother’s Day Work Club». De jobbet for å styrke helse og sanitære forhold. De samlet blant annet inn penger til medisin, ansatte kvinner til å hjelpe familier de mødrene hadde tuberkulose og inspiserte kvaliteten på flaskemelk og mat. En viktig oppgave var å styrke forholdene for soldater på begge sider av den amerikanske borgerkrigen. Anna Maria Reeves Jarvis jobbet også med å prøve å forsone partene.

Når moren døde i 1905 hedret Jarvis` datter henne med en minnemarkering 12. mai og forsøkte å få innført en offisiell minnedag for mødre. Første morsdag ble feiret 10. mai 1908 i en metodistkirke i West Virginia🎉🎉

I 1912 ble morsdag erklært som offisiell helligdag i USA og i Norge ble den første morsdagen feiret in 1919 i en metodistkirke i Bergen😍 I begynnelsen var det religiøse organisasjoner som sto for markeringen, men det var Oslo-kvinnene Karen Platou og Dorothea Schjoldage som for alvor jobbet med å etablere morsdagen som en årlig begivenhet ved å samarbeidet med ideelle organisasjoner og næringslivet.

Vi ønsker alle mødre en fantastisk morsdag og håper dere blir gjort ordentlig stas på❤️❤️