Spørsmål og svar om tvillinger

På fredag skrev jeg endel #funfact om tvillinger. Jeg har fått noen spørsmål jeg tenke jeg måtte besvare og utdype.

1️⃣ Er det arvelig å få tvillinger?

Å få eneggede tvillinger er ikke arvelig, men det finnes et arvelig gen som øker sjansen for å få toeggede tvillinger.

Kvinner som har dette «tvillinggenet» har økt sjanse for å frigjøre flere egg under eggløsning og dermed øker sjansen for å få toeggede tvillinger🧬🧬 Imidlertid er det ingen kjent arvelig gen knyttet til det å få eneggede tvillinger.

2️⃣ Hvorfor hopper tvillinger ofte over en generasjon?

En vanlig myte om tvillinger er at de «hopper over» en generasjon, men dette er ikke helt sant. Hvis en kvinne får toeggede tvillinger av begge kjønn, vil «tvillinggenet» overføres til både gutten og jenta👫 Siden gutter ikke frigjør egg blir de ikke berørt, men hvis gutten skulle få døtre, vil genet bli sendt videre til deres døtre. Hun vil da ha økt sannsynlighet for å få tvillinger.

3️⃣ Hva er semi-identiske tvillinger?

I 2007 oppdaget forskere en helt «ny» type tvillinger, kjent som semi-identiske tvillinger. Semi-identiske tvillinger deler de samme genene fra moren, men forskjellige gener fra faren. Dette skjer når et egg splittes etter eggløsningen før befrukting, og hver halvdel blir befruktet av to forskjellige sædceller under samleiet. Da blir resultatet halvparten av identiske tvillinger. De vil dele 75% av deres DNA. Fortsatt tvillinger, bare mindre genetisk like😊

4️⃣ Er tvillinger telepatiske?

Det har aldri blitt bevist at tvillinger er telepatiske og har hemmelige måter å kommunisere på, så i følge forskere er dette bare en myte. Siden de vokser opp sammen kjenner de hverandre ekstremt godt, noe som har ført til ideen om telepati mellom tvillinger. Hvordan kan tvillingene danne sine egne språk?Forskerne mener at søsken som er veldig nære – de trenger faktisk ikke være tvillinger – noen ganger bruker hverandre som modeller for å lære ordforråd, og bruker betydning på lyder, selv om disse lydene er fullstendig tull. Vanligvis forsvinner deres spesielle språk når vokabularet deres utvides, og når de begynner på skolen, men ikke alltid.

6️⃣ Hvorfor blir tvillinger mindre like med årene?

Selv om tvillinger deler de samme genene vil miljøfaktorer som kostvaner, kjemiske eksponeringer m.m. få identiske tvillinger til å vokse seg forskjellige over tid.

Det finnes imidlertid fasinerende historier om tvillinger som er delt ved fødsel og allikevel har mye likheter både utseendemessig og personlighetsmessig. Et kjent eksempel er er «The Jim Twins».James “Jim” Lewis og James “Jim” Springer ble født i 1940 og separert praktisk talt ved fødselen. 3 uker gamle ble de adopterte til forskjellige familier, uten å vite at den andre eksisterte. Når mennene endelig møttes i 1979 oppdaget de at de hadde levd tilnærmet identiske liv – helt ned til navnene deres og bilene de kjørte. Begge hadde hunder som heter Toy, begge likte matte og snekring og hatet staving. I tillegg hadde begge giftet seg med kvinner ved navn Linda, skilt seg og giftet seg på nytt med kvinner som het Betty😊

7️⃣ Kan man gjøre noe selv for å øke sjansen for å få tvillinger?

Kvinner som spiser mye meieriprodukter har økt sjanse for å få tvillinger. Studier har sammenlignet dietter fra kvinner som spiste mye meieriprodukter med kvinner som fulgte et vegansk kosthold, og fant at de som spiste meieriprodukter hadde 5 ganger så stor sannsynlighet for å få tvillinger.

Ellers er det vist at det er mer sannsynlig at høye kvinner får tvillinger (men høyden får man jo ikke gjort noe særlig med😉😊) – og jo eldre kvinnen er når hun blir gravid, desto mer sannsynlig er det at hun får tvillinger.

Et lite bonus for tvillingmødre; Kvinner som får tvillinger ser ut til å lever lenger😀