Te – helsefremmende effekt

Bortsett fra vann er ingen drikk mer utbredt i verden enn te og mye skyldes nok den helsefremmende effekten te har😊

En lang rekke studier har viste at te kan bidra til bidra til å senke kolesterolet, stabilisere blodsukkeret, motvirke tetting av blodårer, styrke skjelettet og immunforsvaret. Studier har også viste at det kan bidra til å beskytte mot hjertesykdom, leddgikt, kreft og Parkinson.

Årsaken til de helsebringende effektene, mener man er antioksidantene teen inneholder. Antioksidanter er stoffer som kan bidra til å beskytte celler mot skade og hjelper til med å reparere celler i kroppen som har blitt skadet.

All «ekte» te stammer fra samme plante, Camellia sinensis. Drikker som er laget på andre planter eller blomster enn Camellia sinensis, blant annet tørkede frukter, urter og rooibos, er strengt tatt ikke te, men bør kalles urtedrikk.

Ekte te kan klassifiseres som hvit, grønn, sort og oolong te. Ettersom all te kommer fra samme plante fortelle de ulike te typene noe om behandlingsprosessen og varigheten på tørketiden etter innhøstingen.

💚 Mye av forskningen som er gjort på te, er gjort på grønn te som er mest kjent for å ha en helsebringende effekt. Umiddelbart etter at tebladene er plukket og tørket, dampes bladene for å forhindre at de gjærer slik at næringsinnholdet bevares bedre. Grønn te har et rikt innhold av katekiner (antioksidanter) og L-theanine (et sentralstimulerende stoff). Matcha te inneholder over hundre ganger mer antioksidanter enn vanlig grønn te! Forskningen tyder spesifikt på at et jevnlig forbruk av grønn te kan bidra til å senke blodtrykket, redusere risikoen for diabetes og kreft😊

🤍 Hvit te lages av skuddene fra teplanten (altså kommende uåpnede blader). Teen blir kun høstet og tørket uten videre bearbeidelse, noe som gjør at teen får en mild smak. Hvit te inneholder de samme antioksidantene som grønn te, men i enda større konsentrasjoner. Innholdet av koffein er på den andre siden lavere. Mange mener hvit te er bra for magen.

🖤 Sort te gjennomgår en prosess hvor man lar bladene tørke for å så knuse dem og lar saften i bladene reagerer med luft i noen timer. Dette gjør at de oksideres, gjæres og blir sorte. Man lar tebladene tørke enda en gang helt til slutt. Det medfører at sort te har en annen type antioksidtant (theaflaviner) med en annen type virkning enn grønn te. Sort te inneholder mer koffein enn de andre tesortene.

💛 Oolong te er noe midt imellom grønn og sort te. Teen blir produsert på samme måte som sort te bare at den har en kortere oksideringsprosess.Te inneholder i tillegg til koffein også flavonoider som har en oppkvikkende effekt som kan skjerpe konsentrasjonen.

Det produseres årlig om lag tre millioner tonn te verden over. For helsens skyld kan du gjerne bytte ut en av dagens kaffekopper med en sunn kopp te😃