World Liver Day

I dag er det World Liver Day. Jeg tenkte det er en fin anledning til å reposte informasjonen om hva leveren vår gjør for oss😀

Leveren har en rekke livsviktige funksjoner i kroppen og spiller en nøkkelrolle i fordøyelsessystemet. Leveren er det organet som til slutt bearbeider alle de næringsstoffene som fordøyelsesprosessen har frigjort🙂 Derfor kalles også leveren «kroppens kjemiske laboratorium»❗️

Ca 1/3 av hele kroppens blodmengden passerer gjennom leveren hvert minutt😀❗️

✅ Omsetting av karbohydrater:
Leveren tar opp glukose fra blodet og lagrer det i form av glykogen. Hvis kroppen ikke får nok næring slik at det blir for lite glukose i blodet, frigjøres glukose fra glykogenlagrene til blodet. Leveren kan også produsere glukose.

✅ Omsetting av proteiner:
Leveren produserer de fleste av kroppens proteiner som blant annet
– albumin som er viktig for transport av stoffer og væskebalansen
– CRP (C-reaktivt protein) som spiller en rolle i immunsystem
– fibrinogen og plasminogen som har viktig funksjon i sårtilheling
– transferrin som transporterer jern i blodet

Nedbrytning av proteiner i kroppen fører til dannelsen av ammoniakk som er et giftig stoff. Leveren omdanner dette til urinstoff som skilles ut i nyrene.

✅ Omsetting av fettstoffer: Leveren bryter ned fettsyrer slik at det dannes energi eller bidrar i dannelse av kolesterol, HDL (det gode kolesterolet) og VLDL (det dårlige kolesterolet).

✅ Produksjon av galle: Levercellene produserer galle som blir fraktet via gallegangen til enten galleblæren der gallen lagres eller til tynntarmen for å bidra i fordøyelsesprosessen.

✅ «Avgiftning»: Leveren fungerer som «rensestasjon» for blodet ved å bryte ned avfallsstoffer, giftstoffer, medikamenter, alkohol og gamle blodceller. Disse avfallstoffene går enten tilbake til blodet og skilles ut via nyrene som urin, eller går over i gallen og skilles ut med avføringen.

✅ Lagring: Leveren lagrer flere stoffer, blant annet vitamin A, D, E, K, B12 og jern. Ca 95% av blodets proteiner lagres også i leveren.

📌 Kort oppsummert: Leveren bidrar i nedbrytningen av næring, produserer proteiner og deltar i kontrollen av kroppens nivå av hormoner, blodsukker, kolesterol og væske. Leveren filtrerer vekk uønskede stoffer fra blodet og bidrar i kroppens kamp mot infeksjoner😀😀🙂