Visste du at pusten kan påvirke rensing av hjernen?

I hjernen, som i alle andre organer, dannes det skadelige avfallsstoffer og overskuddsvann. Fortsatt er det mye som ikke er avklart rundt hvordan hjernen kvitter seg med avfallsstoffer. Imidlertid er det vist at spinalvæsken som flyter i og rundt hjernen bidrar til å fjerne disse avfallstoffene. Væsken som trenger inn i hjernen langs små rom rundt blodårene, vasker vekk avfallsstoffer gjennom selve hjernevevet.

Forskere tror at dårlig fungerende «hjernevask» gjennom et langt liv kan disponere for sykdommer som Alzheimers sykdom og demens.

Hvor godt spinalvæsken flyter kan dermed avgjøre hvor effektivt avfallsstoffene blir skyllet bort. Det er vist at dette påvirkes av hjerterytmen ved at blodårene i hjernen utvides ved hvert pulsslag, og i tillegg øker flyten når vi sover❤️😴

Studier viser også at pusten påvirker hvor godt spinalvæsken flyter ➡️ Dype åndedrag har større påvirkning på gjennomstrømming av hjernevæsken enn kort, overflatisk pusting!

Forskere sammenligner effekten av dype og korte åndedrag med havbølger som slår inn mot land🌊🌊 En lang bølge vil slå lengre opp på stranden og fjerne søppel på stranden mer effektivt enn en kort bølge som ikke vil slå like langt.

Pusten kan vi til en viss grad kontrollere og det er flere andre helseeffekter enn bedre «hjernevask» ved å puste rolig og dypt. Optimal pust med dype rolige pust har viste å kunne regulerer stress og angst, reduserer smertefølelser, stimulerer immunsystemet, forbedrer fordøyelsen og bidrar til god hjertehelse😃❤️

Her er forslag på en øvelse som kan gjøre deg mer bevisst på å puste med dype rolige åndedrag: Hvil blikket på noe firkantet eller tegn en firkant.

➡️ Pust ut mens øynene dine følger den ene siden av firkanten og teller til 5.

⬇️ Hold pusten og tell igjen til 5 mens blikket følger den neste siden av firkanten.

⬅️ Pust rolig inn mens øynene følger den neste siden og du igjen teller til 5.

⬆️ Hold pusten og tell til 5 mens blikket følger den siste siden av firkanten.

Gjør øvelsen f.eks. i 5. minutter eller til du får en avslappet følelse i kroppen. (Du kan telle til et annet tall, bare det er det samme gjennom hele øvelsen).

Pust deg til bedre helse❤️